Tvorba audioreaktivního systému pro živá vystoupení - Kadlec, Vít; Krauz, Tomáš; Michalik, Pavel, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vizualizací hudby pomocí audioreaktivních systémů. Hlavním cílem práce je navrhnout a vytvořit funkční prototyp audioreaktivního systému pro živá představení a poskytnout komplexní dokumentaci tvůrčího procesu, který může sloužit jako metodický základ pro další tvůrce v této oblasti. Práce nejprve vymezuje teoretický kontext vizualizace hudby a generativního umění, který slouží jako uvedení do této oblasti. Dále jsou popsány technické principy zpracování zvuku a audioreaktivity, které jsou později používány v praktické části. Na základě komparativní analýzy softwarových nástrojů byl pro praktickou realizaci vybrán program TouchDesigner, a to především díky unikátní kombinaci výkonu, architektury propojující robustní grafický engine a zpracování zvuku, podporou jazyka Python a dostupnosti nekomerční licence. Jádrem práce je experimentální část, která se věnuje testování metod analýzy zvukového signálu a různých vizualizačních technik. Výsledky prokázaly, že pro dynamické prostředí živých koncertů jsou základní metody analýzy nedostatečné z důvodu nutnosti manuální rekalibrace a náchylnosti k chybám. Jako optimální řešení byl proto implementován externí nástroj ARE (Audio Reactive Engine), který díky automatické kalibraci prahových hodnot zajišťuje spolehlivou synchronizaci vizuálu s hudbou. V oblasti vizualizace byla ověřena efektivita GPU akcelerovaných částicových systémů (POPs), které umožňují simulovat komplexní organické struktury v reálném čase. Hlavním výstupem práce je funkční prototyp, který autonomně reaguje na rytmické a frekvenční složky elektronické hudby. Při jeho vývoji bylo zjištěno, že pro estetickou kvalitu vizualizace je kritickým faktorem preprocessing a mapování dat, které eliminují nežádoucí digitální šum surového signálu.
Zásadním přínosem práce je formulace obecného pracovního postupu (workflow), který systematizuje tvůrčí proces do pěti fází (definice konceptu, analýza dat, konstrukce jádra, post-processing, mapování) a slouží k minimalizaci rizik při tvorbě generativního obsahu.
Vedoucí práce: Tomáš Krauz
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses