Dopad zavedenia uhlíkovej dane na množstvo emisií CO2 v cestnej doprave : Prípad Portugalska - Kečkéšová, Zuzana; Slaný, Martin, 1982-; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalárska práca hodnotí účinnosť uhlíkovej dane zavedenej v Portugalsku v roku 2015 a skúma jej vplyv na emisie CO2 z cestnej dopravy v období rokov 2000-2023. Práca sa opiera o rámec environmentálnej politiky a ekonomického zdôvodnenia štátneho zásahu, pričom analyzuje aj teoretické koncepty ako Pigouova daň, daňové zaťaženie, Porterova hypotéza či behaviorálne prístupy k rozhodovaniu jednotlivcov. V empirickej časti je využitá Difference-in-Differences metóda s dvojitými fixnými efektmi, doplnená o event-study analýzu zachytávajúcu časovú dynamiku účinku, a syntetická kontrolná metóda umožňujúca porovnanie s kontrafaktuálnym scenárom. Výsledky poukazujú na pokles emisií CO2, avšak bez štatisticky významného efektu. Práca tak nachádza indície potenciálneho účinku uhlíkovej dane, no neposkytuje dostatočný dôkaz na jednoznačné potvrdenie kauzálneho vplyvu. Pridanú hodnotu práce predstavuje kombinácia troch identifikačných stratégií prispôsobených európskemu kontextu a dôraz na robustnosť odhadov pri malom počte krajín, čím dopĺňa existujúcu literatúru a rozširuje empirické poznanie o účinnosti uhlíkovej dane ako jedného z environmentálnych nástrojov.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses