Po-covidové změny v úsporách domácností v ČR a jejich vztah k měnové politice - Maršálková, Vendula (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj hrubé míry úspor domácností v České republice v letech 2018–2025. Analýza se věnuje tomu, jak pandemie COVID-19 a následné ekonomické změny ovlivňují spořicí chování a ověřuje hypotézu o rozdílných motivech spoření v období pandemie a po ní. Během pandemie (2020–2021) lze sledovat významný růst hrubé míry úspor a v následujících letech (2022–2025) její mírný pokles, avšak stále převyšuje úroveň z let před pandemií (2018–2019). Během pandemie byla inflace relativně stabilní, úrokové sazby nízké a došlo k hospodářskému propadu. V následujících letech se projevila dvouciferná inflace, zpřísnění měnové politiky a přetrvávající spotřebitelský pesimismus. Regresní analýza potvrzuje statisticky významný negativní vliv meziročního růstu HDP a indexu spotřebitelské důvěry na hrubou míru úspor. Dotazníkové šetření naznačuje, že psychologické faktory, zejména nejistota, byly během pandemie přítomny, ale neprojevily se jako hlavní motiv spoření. Práce nabízí pohled na tuto mimořádnou situaci a rovněž identifikuje oblasti, které vyžadují hlubší výzkum, především psychologické motivace a případné dlouhodobé změny ve spořicím chování.