Bezpečnostní praktiky pro prevenci kybernetických útoků - Fleislébr, Jakub (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou rizikového chování uživatelů v online prostředí. Hlavním cílem je vytvořit přehledný poster, který bude informovat uživatele o bezpečnostních praktikách a návycích, jak se bezpečně chovat na internetu. Tento poster bude vhodné využít především pro zaměstnance firmy jako přehled návyků, které by si měli oslovit, pokud chtějí zlepšit svoji bezpečnost na internetu. Tito zaměstnanci jsou zároveň respondenty anonymního dotazníkového šetření. V teoretické části se práce zaměřuje na jednotlivé druhy kybernetických útoků, jejich charakteristiky a příklady. V praktické části se práce zaměřuje na vytvoření pomůcky, která pomůže uživatelům zlepšit jejich internetové návyky a zvýší tím jejich bezpečnost na internetu. Pomocí anonymního dotazníkového šetření analyzuje nejčastější způsoby zabezpečení, které uživatelé nyní využívají; dále zkoumá, zda-li se uživatelé setkali s kybernetickými hrozbami a incidenty na internetu a které techniky využili pro řešení těchto kybernetických bezpečnostních incidentů. Toto šetření zkoumá bezpečnostní návyky zaměstnanců společnosti, která se věnuje osobnímu doučování žáků ZŠ a SŠ. Práce rovněž navrhuje postupy a nástroje pro efektivnější řešení kybernetických útoků, tak i kroky pro prevenci budoucích potenciálních útoků.