Vliv dlouhodobého ošetřovného na veřejné finance a rodinnou péči v ČR v letech 2018 až 2024 - Pojsl, Martin; Barák, Vladimír; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce zkoumá dávku dlouhodobého ošetřovného v systému nemocenského pojištění v České republice v letech 2018-2024 a její dopady na veřejné finance a rodinnou péči. Teoretická část popisuje postavení nemocenského pojištění v systému sociální politiky, legislativní zakotvení dlouhodobého ošetřovného a hlavní změny právní úpravy po roce 2018. Cílem práce je zmapovat vývoj, využívání a dostupnost dlouhodobého ošetřovného, porovnat skutečný počet příjemců a výdaje s původními odhady a posoudit, do jaké míry dávka naplňuje deklarovaný cíl podpory domácí a rodinné péče. Praktická část vychází z analýzy dostupných statistických dat. Výsledky ukazují, že dlouhodobé ošetřovné se postupně stalo běžně využívanou dávkou s rostoucím významem pro podporu rodinné péče, zatímco jeho podíl na celkových výdajích nemocenského pojištění zůstává nízký. Závěr práce zdůrazňuje potřebu průběžně sledovat vývoj dávky a případně upravovat její parametry s ohledem na sociální efektivitu a dlouhodobou udržitelnost systému.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses