Vliv emisních povolenek na vývoj průmyslu v ČR v období 2018-2025 - Novotný, Martin; Krejčová, Nikola, 1974-; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje ekonomické dopady systému obchodování s emisními povolenkami na produkci a tržby průmyslových odvětví v České republice v období 2018–2025. Kvantitativní analýza je založena na aplikaci dynamických modelů ARDL na měsíční časové řady pro sektory těžby, zpracovatelského průmyslu a energetiky. Výsledky výzkumu odhalují výraznou sektorovou asymetrii v reakcích na environmentální regulaci. Zatímco v energeticky náročných sektorech dochází v souladu s teoretickými předpoklady k prokazatelnému útlumu produkce, zpracovatelský průmysl vykazuje značnou odolnost a schopnost přenášet zvýšené náklady do koncových cen, což se projevuje růstem nominálních tržeb. Hlavní přidaná hodnota práce spočívá v empirické kvantifikaci těchto dopadů na trh.
Vedoucí práce: Nikola Magdalena Taylor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses