Nasycenost trhu autoservisů v Trutnově v roce 2025 : vztah nabízeného a poptávaného množství - Vlasák, Lukáš; Kotrba, Vojtěch; Mach, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje stav trhu autoservisů ve městě Trutnov v roce 2025 se zaměřením na vztah mezi nabízeným a poptávaným množstvím. Cílem práce je ověřit hypotézu, zda je tento lokální trh nenasycený. Teoretická část vymezuje tržní rovnováhu primárně pomocí Marshallova konceptu a na základě rešerše literatury potvrzuje nízkou cenovou elasticitu poptávky po provozu osobních vozidel. V praktické části je prostřednictvím vlastního dotazníkového šetření mezi 20 neautorizovanými autoservisy stanovena maximální měsíční kapacita nabídky. Poptávka je kvantifikována pomocí modelu scénářů, které zohledňují velikost a průměrné stáří vozového parku v regionu. Aplikace indexu nasycenosti služeb (INS) prokazuje, že ve většině realistických scénářů poptávka převyšuje nabídku (INS<1), což indikuje tržní nerovnováhu projevující se dlouhými čekacími lhůtami. Součástí analýzy je i odhad produkční funkce autoservisu, který poukazuje na dominantní vliv kapitálu a technickou rigiditu vstupů, ačkoliv vypovídací schopnost tohoto modelu je limitována malým rozsahem zkoumaného vzorku. Závěry práce potvrzují, že trh poskytuje prostor pro vstup nových subjektů, který je však omezen bariérami v podobě nedostatku kvalifikované pracovní síly.
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses