Polský uhelný sektor po vstupu do Evropské unie : analýza transformačního procesu (2004–2022) - Maleček, Václav (2025)
Bakalářská práce analyzuje transformaci polského uhelného sektoru po vstupu Polské republiky do Evropské unie v období 2004 až 2022 a hodnotí její úspěšnost. K tomu využívá analýzu vývoje ekonomických, socioekonomických a environmentálních ukazatelů. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy spojené s těžbou uhlí, představuje hlavní příčiny průmyslové transformace, aspekty přechodu od uhlí k nízkouhlíkovým zdrojům energie, formuluje rámec pro hodnocení úspěšnosti přechodu od uhlí k nízkoemisním zdrojům energie a zasazuje těžbu uhlí v Polské republice do historického kontextu. Praktická část zkoumá absolutní i relativní vývoj klíčových ekonomických, socioekonomických a environmentálních ukazatelů charakterizujících fungování a transformaci polského uhelného sektoru. Data byla získána převážně z Polského statistického úřadu a Mezinárodní agentury pro energii. Z analýzy vyplývá, že polský uhelný sektor po vstupu do Evropské unie prošel významným poklesem objemu těžby a zaměstnanosti, avšak bez zásadních ekonomických šoků a snížení životní úrovně v zasažených regionech. Environmentální ukazatele, které jsou z pohledu cílů transformace klíčové, potvrzují postupné snižování emisní zátěže – nikoliv však v jejím absolutním vyjádření, ale pouze ve vztahu k velikosti ekonomiky. Závěry práce potvrzují hypotézu H1: „transformace polského uhelného sektoru po vstupu do Evropské unie (2004–2022) nevedla k zásadnímu zhoršení ekonomických a socioekonomických ukazatelů a nevyvolala výrazné negativní šoky na celostátní ani regionální úrovni“ a vyvrací hypotézu H2, že „transformace polského uhelného sektoru po vstupu do Evropské unie v letech 2004–2022 vedla k výraznému zlepšení environmentálních ukazatelů, a to jak v relativním vyjádření vůči ekonomické aktivitě, tak zejména v absolu