Hospodářská politika československých vlád v letech 1945-1953 - Říhová, Veronika; Váňa, Daniel; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá hospodářskou politikou československých vlád v letech 1945-1953, je to období, které představuje zásadní etapu v moderních, nejen hospodářských, dějinách Československa. Po skončení druhé světové války v roce 1945 se stát po dobu následujících let nacházel v procesu poválečné obnovy, který byl doprovázen zásadními politickými, ekonomickými a společenskými změnami. Cílem práce je analyzovat hlavní cíle a postupy poválečné hospodářské politiky československých vlád v daném období, zhodnotit její nástroje a opatření, a zasadit je do kontextu vývoje poválečné ekonomiky a přechodu od tržního k centrálně řízenému hospodářství. Teoretická část se zaměřuje na vymezení základních pojmů týkajících se hospodářské a sociální politiky, jejich vzájemných vztahů nebo rozdílů a na jejich nástroje a cíle. Praktická část práce se věnuje popisu a analýze konkrétních hospodářskopolitických událostí z poválečného období. Věnuje se konkrétním událostem, například dvouletému plánu obnovy či prvnímu pětiletému plánu, nebo měnové reformě a sleduje jejich souvislosti s celkovou transformací národního hospodářství. Práce zároveň ukazuje, jak se hospodářská politika promítala do fungování ekonomiky a každodenního života obyvatel. Výsledkem práce je ucelený pohled na vývoj hospodářské politiky v poválečném období.
Vedoucí práce: Daniel Váňa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses