Analýza fungování Národní sportovní agentury v rámci koncepce veřejného financování sportu mezi lety 2019 až 2024 - Krčilová, Štěpánka (2025)
Tato bakalářská práce hodnotí fungování Národní sportovní agentury a její dotační politiky v letech 2019–2024. Cílem bylo posoudit, zda zřízení agentury přispělo ke zvýšení transparentnosti, efektivity a hospodárnosti při nakládání s veřejnými prostředky určenými na podporu sportu v České republice. Teoretická část vymezuje základní pojmy veřejného sektoru, veřejných financí a sportovní politiky státu. Praktická část vychází z analýzy závěrů kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu a z rozhovoru s předsedou agentury Mgr. Ondřejem Šebkem. Výsledky ukazují, že v počátečních letech své činnosti agentura nenaplnila očekávání zejména v oblasti administrace dotací, transparentního nastavování pravidel a účinných kontrolních mechanismů. Na základě analýzy však lze konstatovat, že v posledních letech dochází ke stabilizaci procesů a zvýšení předvídatelnosti dotační politiky. Přestože lze pozorovat dílčí zlepšení, přetrvávají nedostatky zejména v oblasti měřitelnosti výsledků a jednoznačného prokazování efektivity využití veřejných prostředků.