Komparativní analýza systému příspěvků na bydlení s důrazem na jejich zneužívání v ČR, SRN a Rakousku v letech 2014 až 2024 - Týfa, Ondřej; Dungl, Daniel; Utkina, Alice; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce porovnává systémy finanční podpory bydlení v České republice, Německu a Rakousku v letech 2014–2024. Cílem práce je posoudit efektivitu těchto systémů a testuje hypotézu, že hlavním faktorem neúčelného využívání dávek na bydlení je nedostatečná efektivita jejich nastavení, nikoli samotné tržní mechanismy. Analýza ukazuje, že český a německý systém se po roce 2021 výrazně rozšířily, díky rostoucím nákladům na bydlení, zatímco rakouský model zůstává stabilní díky silné tradici obecního a družstevního bydlení. Srovnání zatížení domácností náklady na bydlení, potvrzuje nejvyšší hodnoty v Německu, střední v České republice a nejnižší v Rakousku. Závěr práce formuluje konkrétní doporučení pro českou bytovou politiku a upozorňuje na očekávané dopady připravované reformy dávek v roce 2026.
Vedoucí práce: Daniel Dungl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses