Porovnání dostupnosti bydlení v Praze a vybraných evropských metropolích mezi lety 2014 až 2024 - Haupt, Štěpán; Dungl, Daniel; Utkina, Alice; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na finanční dostupnost vlastnického a nájemního bydlení ve vybraných evropských metropolích, konkrétně v Praze, Varšavě, Vídni, Berlíně a Mnichově. Cílem práce je porovnat vývoj dostupnosti bydlení v těchto městech a identifikovat faktory, které stojí za rozdíly mezi jednotlivými metropolemi. Teoretická část vymezuje pojem dostupnosti bydlení, představuje hlavní indikátory používané k jejímu měření a popisuje roli státu a bytové politiky, včetně významu sociálního a obecního bydlení. Praktická část nejprve provádí deskriptivní analýzu základních ukazatelů jako vývoj počtu obyvatel, průměrných hrubých mezd, bytového fondu, počtu dokončených bytů a průměrných cen bytů a nájmů za m² v jednotlivých městech. Následně je pomocí indikátorů price-to-income ratio, rent-to-income ratio a housing affordability indexu posouzena a porovnána finanční dostupnost vlastnického a nájemního bydlení. Poté se posuzuje také fyzická dostupnost bydlení za pomoci bytového fondu na 1000 obyvatel a počtu dokončených bytů na 1000 obyvatel. Výsledky ukazují, že nejvyšší zátěž představuje bydlení pro domácnosti v Praze a Varšavě, zatímco Vídeň dlouhodobě vykazuje nejnižší hodnoty ukazatelů díky rozvinutému systému obecního a družstevního bydlení.
Vedoucí práce: Daniel Dungl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses