Analýza nákladů na vězeňství a vývoj ukládání alternativních trestů v ČR mezi lety 2014 až 2024 - Černý, Jakub (2025)
Bakalářská práce analyzuje vývoj nákladů na vězeňství v České republice v letech 2014 až 2024 se zaměřením na rozpočet Vězeňské služby České republiky. Analyzuje vývoj příjmů, výdajů, průměrných denních nákladů na jednoho vězně, počtu vězněných osob, lůžkové kapacity, personálního zabezpečení a také vývoj vybraných alternativních trestů. Práce ověřuje tři výzkumné hypotézy. První hypotéza, že růst průměrných denních nákladů na jednoho vězně úzce souvisí se zvyšováním mzdových výdajů zaměstnanců VS ČR. Druhá hypotéza ověřuje, že při vyšším počtu vězněných osob průměrné denní náklady vlivem významného podílu fixních nákladů klesají. Třetí hypotéza ověřuje, zda vyšší investiční výdaje se promítají do růstu průměrných denních nákladů. Teoretická část vychází z literární rešerše a shrnuje základní pojmy. Dále představuje hlavní typy alternativních trestů a ekonomický pohled na zločin podle Beckera. Praktická část využívá data z výročních zpráv Vězeňské služby, Ministerstva spravedlnosti, Probační a mediační služby a Českého statistického úřadu a pracuje s deskriptivní, komparativní a korelační analýzou. Výsledky verifikují všechny tři hypotézy a ukazují, že hlavním faktorem růstu jednotkových nákladů na vězně jsou mzdové výdaje, zatímco vliv obsazenosti kapacit a investičních výdajů je ve srovnání s nimi podstatně slabší. Závěrečná komparace nákladovosti věznic a domácího vězení s elektronickým monitoringem ukazuje, že domácí vězení představuje výrazně levnější variantu a jeho širší využití by snížilo zátěž veřejných rozpočtů.