Analýza procesu výstavby jaderných elektráren v EU po roce 2020 - Patočka, Martin (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat proces výstavby vybraných jaderných elektráren v Evropě po roce 2020 a zhodnotit jej z hlediska časových zpoždění, investiční náročnosti a dopadů na národní hospodářství. Teoretická část vymezuje roli jaderné energetiky v energetické politice EU a popisuje ekonomická specifika výstavby a financování nových jaderných zdrojů. Praktická část nejprve metodou deskriptivní analýzy charakterizuje šest vybraných projektů (Olkiluoto 3, Flamanville 3, Hinkley Point C, Mochovce 3–4, Paks II a Dukovany II) a následně využívá komparativní analýzu k jejich vzájemnému srovnání. Tato analýza vychází přímo z dat investorů, vládních strategií a statistik mezinárodních organizací. Jsou porovnána zpoždění, navýšení nákladů, modely financování a relativní význam projektů pro energetický mix. Výsledky ukazují, že výrazná zpoždění a vícenáklady jsou v evropských podmínkách častým rysem, přičemž u menších ekonomik mají nové bloky značný význam pro energetickou bilanci a vyžadují zapojení státu, jako investora.