Behaviorální aspekty ve spotřebitelském chování se zaměřením na efekt asymetrické dominance v ČR po roce 2024 - Pegley, Timotheus (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv efektu asymetrické dominance na spotřebitelské rozhodování. V teoretické části jsou popsány behaviorální efekty a role poptávky při formování preferencí ve spotřebě. Praktická část využívá experimentální dotazníkové šetření k testování hlavní hypotézy H, podle níž přítomnost asymetricky dominované varianty vede k volbě cílové možnosti, a dále tří dílčích hypotéz. H1, že cílová možnost bude ve scénářích s návnadou volena častěji než ve scénářích bez ní. H2, že efekt bude konzistentní napříč jednotlivými produktovými kategoriemi. A H3, že frekvence rozhodování mezi cenovými variantami ovlivňuje náchylnost k efektu návnady. Výsledky ukazují, že přestože se asymetrická dominance ve scénářích s návnadou projevila očekávaným směrem, hlavní hypotéza H a dílčí hypotézy H1–H3 byly falzifikovány. Důvodem byla výrazná přirozená dominance některých možností v kontrolních scénářích bez návnady a absence vztahu mezi nákupními návyky a volbami respondentů. Práce tak ukazuje, že síla asymetrické dominance závisí nejen na konstrukci návnady, ale i na vyváženosti kontrolních variant a atraktivitě samotné nabídky.