Vliv krátkodobých pronájmů (Airbnb) na ceny a dostupnost bydlení v Praze v letech 2018-2024 - Jursíková, Dominika; Čihák, Jakub; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vliv krátkodobých pronájmů prostřednictvím platformy Airbnb na trh s bydlením v Praze v období 2018–2024. Analýza vychází z panelu městských obvodů Praha 1–10 a propojuje teoretický rámec založený na modelu Alonso‑Muth‑Mills s ekonometrickou analýzou panelových dat. Cílem je posoudit, do jaké míry expanze Airbnb ovlivňuje výši průměrného nájemného a dostupnost bytů k dlouhodobému bydlení. Metodologie je založena na panelové regresní analýze s fixními efekty. Výsledky prokazují statisticky významný pozitivní vztah mezi rozsahem nabídky Airbnb a růstem tržního nájemného, přičemž tento efekt je prostorově heterogenní a v centrálních obvodech dochází k výraznému omezení dostupnosti bytů. K dalším klíčovým faktorům ovlivňujícím nájemné patří průměrná mzda, míra nezaměstnanosti, rozsah bytové výstavby, počet obyvatel, úrokové sazby hypoték a výnos státních dluhopisů. Práce přispívá k porozumění dopadům sdílené ekonomiky na trhy bydlení a poskytuje podklady pro tvorbu prostorově diferencované bytové politiky a regulace.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses