Vliv nepracovního důchodu na nabídku práce studentů VŠE v roce 2025 - Kroutilová, Lucie; Brožová, Dagmar, 1958-; Prošková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem nepracovního důchodu, především finanční podpory od rodičů, na nabídku práce studentů Vysoké školy ekonomické v zimním semestru akademického roku 2025/2026. Práce se zaměřuje na analýzu mikroekonomického rozhodování o alokaci času, představuje možné motivace rodičů pro finanční transfery. Deskriptivní analýza vlastního dotazníkového šetření a regresní analýza doplněna metodami PCA a MCA ověřují, zda vyšší finanční podpora od rodičů snižuje množství nabízených hodin práce a zda zvyšuje čas věnovaný studiu. Výsledky odhalují, že finanční podpora od rodičů nemá statisticky významný vliv na množství nabízených hodin práce studentů ani na množství času věnovaného učení. Naopak průměrná hodinová mzda se potvrdila jako důležitý faktor ovlivňující nabídku práce, odhalen byl také bod zlomu potvrzující zpětné zakřivení průměrné individuální křivky nabídky práce studentů. Analýza ukázala, že vliv na studijní úsilí může mít výše stipendií. Metoda PCA navíc poukázala na existenci skrytého faktoru, který může ovlivňovat studijní úsilí studentů a výši finanční podporou od rodičů.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses