Vliv neformálních institucí na ekonomickou výkonnost vybraných okresů České republiky v období 2007 - 2023 - Tibitanzl, Jáchym (2025)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi neformálními institucemi a ekonomickou výkonností vybraných okresů České republiky v letech 2007–2023. Vychází z rámce institucionální ekonomie, v němž jsou neformální instituce chápány jako dlouhodobě utvářené normy, hodnoty a vzorce chování ovlivňující důvěru, spolupráci a ochotu investovat. Ekonomický výkon je měřen vlastním indexem okresního HDP, odvozeným z krajského HDP a počtu pracujících (pojištěnci a OSVČ) podle dat ČSÚ a ČSSZ. Vztahy mezi tímto indexem a ukazateli kriminality, migrace, sňatečnosti, podílu narození mimo manželství, nezaměstnanosti, salda podnikajících fyzických osob a výměry zahrad jsou odhadnuty pomocí panelové regrese typu pooled OLS s ročními dummy proměnnými a robustními směrodatnými chybami. Hlavní model pro dvanáct okresů ukazuje zejména silný negativní vztah mezi podílem narození mimo manželství a ekonomickým výkonem; významné jsou také kriminalita, sňatky a plocha zahrad. Rozdělení na šest krajských skupin odhaluje výraznou regionální heterogenitu: některé proměnné (např. kriminalita, nezaměstnanost) působí relativně konzistentně, jiné mění směr účinku podle typu regionu a jeho historicko-kulturního zakotvení. Výsledky potvrzují, že neformální instituce mohou spoluutvářet regionální rozdíly v ekonomickém výkonu, avšak jejich vliv je silně zprostředkován strukturou hospodářství, mírou urbanizace a polohou vůči velkým městům. Závěrem práce jsou diskutovány implikace pro regionální rozvoj a hospodářskou politiku.