Drogová politika a její vliv na turistický průmysl : komparativní analýza Nizozemska a České republiky v letech 2014–2024 - Heintz, Louise Maria (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnáním drogové politiky Nizozemska a České republiky v období 2014–2024 a jejím vlivem na rozvoj turistického průmyslu. Práce se zaměřuje na analýzu rozdílů v přístupu obou zemí k regulaci užívání marihuany a na posouzení ekonomických a společenských dopadů těchto politik na cestovní ruch. Součástí empirické části je také vlastní dotazníkové šetření mezi mladými lidmi ve věku 18–30 let, které zachycuje jejich vnímání drogové politiky a cestovního ruchu v obou zemích. V rámci práce je provedena komparativní analýza statistických údajů a odborných studií, která ukazuje, že liberální model uplatňovaný v Nizozemsku má prokazatelný vliv na specifický segment cestovního ruchu spojený s marihuanou, zatímco v České republice se projevuje spíše nepřímý efekt na celkový obraz země a na kulturní turismus. Výsledky ukazují, že i mírně liberalizovaná politika může přispívat k rozvoji turismu. Přínosem práce je propojení komparativní analýzy drogové politiky Nizozemska a České republiky s ekonomickým hodnocením jejich dopadů na cestovní ruch. Na základě zjištění práce následně formuluje doporučení pro českou hospodářskou a regionální politiku, zejména v oblasti rozvoje lázeňského a wellness turismu, péče o kvalitu veřejného prostoru a udržení vyváženého modelu drogové politiky.