Dopad digitalizace investičních platforem na retailové investory v zemích EU v letech 2012-2024 - Voplakal, Lukáš; Chytil, Zdeněk, 1949-; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práce analyzuje dopad digitalizace investičních platforem na chování retailových investorů ve vybraných zemích Evropské unie v období let 2012-2024. Analýza si klade za cíl zjistit, do jaké míry technologická transformace a digitální adopce ovlivňují dynamiku investic domácností, a to i při zohlednění běžných ekonomických vlivů. Teoretická část práce vymezuje mechanismy digitálních platforem, zejména vliv gamifikace a architektury voleb na investiční rozhodování, a zasazuje je do kontextu regulačního rámce Evropské unie. Empirická část využívá metodu panelové regrese s fixními efekty a robustní inferencí na datech z Německa, Francie, Španělska, Rakouska a Finska. Výsledky ukazují, že ačkoliv proxy digitalizace jako je vyšší penetrace internetového bankovnictví může pozitivně přispívat k investiční aktivitě skrze snižování transakčních bariér, rozhodování domácností je nadále determinováno vývojem inflace a primárně mírou úspor. Analýza také ukazuje, že regulatorní šok spojený s implementací směrnic PSD2 a MiFID II představoval pouze dočasný frikční náklad bez statisticky významného negativního dopadu na transfery kapitálu. Přínosem práce je zjištění, že digitalizace působí jako efektivní nástroj pro zpřístupnění trhu, aniž by však měnila základní ekonomickou logiku chování investorů, kteří i v digitálním prostředí reagují především na výnos a riziko.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses