Relativní postavení starobních důchodců mezi lety 1980–1989 ve srovnání s lety 2020–2024 - Adamec, Jan; Chalupecký, Petr; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá komparativní analýzou relativního postavení starobních důchodců v Československu v 80. letech 20. století a v České republice v letech 2020–2024. Práce formuluje hypotézu, že relativní štědrost starobních důchodů je v letech 2020–2024 nižší než v letech 1980–1989 a ověřuje ji na základě výpočtu náhradových poměrů a dalších ukazatelů. Současně práce řeší i tři dílčí výzkumné otázky. Jak velký byl genderový rozdíl ve výši starobních důchodů v obou obdobích? Jak se liší podíl osob v důchodovém věku pobírajících starobní důchod v současnosti oproti 80. letům? Jaký je náhradový poměr důchodů a mezd v obou sledovaných obdobích? Metodologicky je práce založena na deskriptivní analýze dat, mezigenerační komparaci a konstrukci indexů, zejména poměru průměrného důchodu k průměrné mzdě. Dále je využit modelový spotřební koš, oceněný cenami obou období, který umožňuje porovnat kupní sílu průměrného důchodu v 80. letech a dnes. Výsledky analýzy ukazují, že současné náhradové poměry jsou mírně nižší, než tomu bylo v pozdně socialistickém období, což potvrzuje stanovenou hypotézu. Zároveň však dochází k výraznému absolutnímu zlepšení životní úrovně penzistů. Za průměrný starobní důchod si důchodce dnes může dovolit více zboží a služeb než v 80. letech. Genderový rozdíl v důchodech se mezi sledovanými obdobími zásadně snižuje z přibližně 40 % na méně než 15 %. Pokrytí populace v důchodovém věku starobními penzemi zůstává v obou obdobích téměř stejné. Hlavním přínosem práce je historicky ukotvené srovnání, které poskytuje komplexní obraz o relativní ekonomické pozici starobních důchodců v rozdílných společensko-ekonomických podmínkách. Zjištění mohou sloužit jako východisko pro další zkoumání vývoje důchodového systém
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses