Vybrané dopady programů Medicare a Medicaid na americkou společnost (1965–2000) - Capůrková, Eliška; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá vznikem a vývojem programů Medicare a Medicaid v USA v letech 1965-2000 a hodnotí jejich vybrané sociální a ekonomické dopady. Cílem práce je ověřit hlavní hypotézu, zda programy Medicare a Medicaid významně přispěly ke zlepšení dostupnosti zdravotní péče a snížení chudoby mezi seniory a nízkopříjmovými domácnostmi v USA v období 1965-2000. Teoretická část vymezuje koncept sociálního státu, zařazuje Spojené státy americké do liberálního modelu a popisuje historicko-politický kontext jejich vzniku a následných reforem. Praktická část využívá analýzu historických dat a deskriptivní statistiku a sleduje vývoj míry chudoby seniorů a nízkopříjmových domácností včetně regionálních rozdílů, změny v počtu pojištěnců cílových skupin, úmrtnosti a rovněž podílu přímých plateb domácností na celkových zdravotních výdajích. Dále zkoumá růst výdajů programů a jejich podíl na HDP a federálním rozpočtu. Výsledky ukazují, že zavedení a rozšiřování programů přispělo ke snížení chudoby a k omezení finančních bariér v přístupu ke zdravotní péči, současně však zavedení programů vedlo k dlouhodobému růstu veřejných výdajů. Práce tak přispívá k hlubšímu pochopení dlouhodobých sociálních a fiskálních důsledků programů Medicare a Medicaid v rámci liberálního modelu sociálního státu Spojených států amerických.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses