Ověření platnosti Okunova zákona v České republice v letech 2000-2024 - Buchal, Daniel (2025)
Tato práce zkoumá platnost a stabilitu Okunova zákona v české ekonomice v letech 2000–2024 prostřednictvím statických i dynamických regresních modelů založených na diferenční a mezerové specifikaci. V teoretické části jsou shrnuty klíčové makroekonomické koncepty nezaměstnanosti, potenciálního produktu, hospodářského cyklu a původní formulace Okunova zákona. Praktická část využívá kvartální data ČSÚ, ČNB, Eurostatu a OECD a aplikuje OLS, ARDL modely a klouzavou regresi pro vyhodnocení dlouhodobé i krátkodobé vazby mezi vývojem reálného HDP a mírou nezaměstnanosti. Hlavní závěry ukazují, že mezi reálným výstupem a nezaměstnaností existuje v české ekonomice silný a statisticky významný negativní vztah. Dynamické modely přitom poskytují výrazně lepší vysvětlující schopnost díky zachycení perzistence nezaměstnanosti. Stabilita Okunova zákona se v čase mění, podvzorkové odhady i klouzavé regresní koeficienty potvrzují částečné oslabení vztahu po roce 2009 a výraznou nestabilitu během pandemického období. Přidanou hodnotou práce je komplexní porovnání různých specifikací Okunova zákona, jejich diagnostika a posouzení časové stability vztahu pomocí metod, které nejsou v české literatuře dosud běžně používány.