Mezigenerační mobilita vysokoškolského vzdělání v České republice mezi lety 2020–2021 - Koubek, Lukáš (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vliv vzdělání rodičů na dosažení vysokoškolského vzdělání jejich dětí v České republice mezi lety 2020–2021. Pomocí dat European Social Survey (Wave 10) a logistické regrese hodnotí, jak silně se rodinné zázemí promítá do vzdělanostních výsledků i při zohlednění příjmu domácnosti, věku, pohlaví a typu bydliště. Výsledky ukazují, že vzdělání rodičů představuje nejsilnější faktor ovlivňující pravděpodobnost absolvování vysoké školy, a tento efekt se potvrzuje napříč různými modelovými specifikacemi. Přidanou hodnotou práce je rozlišení samostatného vlivu vzdělání matky a otce a testování stability výsledků pomocí alternativních a robustních modelů. Práce tak přispívá k pochopení současné úrovně mezigenerační mobility v České republice a empiricky dokládá, že vzdělávací nerovnosti mají výrazný rodinný základ.