Mezigenerační mobilita vysokoškolského vzdělání v České republice mezi lety 2020–2021 - Koubek, Lukáš; Brožová, Dagmar, 1958-; Kureková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vliv vzdělání rodičů na dosažení vysokoškolského vzdělání jejich dětí v České republice mezi lety 2020–2021. Pomocí dat European Social Survey (Wave 10) a logistické regrese hodnotí, jak silně se rodinné zázemí promítá do vzdělanostních výsledků i při zohlednění příjmu domácnosti, věku, pohlaví a typu bydliště. Výsledky ukazují, že vzdělání rodičů představuje nejsilnější faktor ovlivňující pravděpodobnost absolvování vysoké školy, a tento efekt se potvrzuje napříč různými modelovými specifikacemi. Přidanou hodnotou práce je rozlišení samostatného vlivu vzdělání matky a otce a testování stability výsledků pomocí alternativních a robustních modelů. Práce tak přispívá k pochopení současné úrovně mezigenerační mobility v České republice a empiricky dokládá, že vzdělávací nerovnosti mají výrazný rodinný základ.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses