Vliv kvality institucí na ekonomický růst zemí bývalého východního bloku v 21. století - Vojtěch, Kryštof (2025)
Tato práce analyzuje determinanty ekonomického růstu ve 22 zemích bývalého východního bloku v období 2002–2021. Hlavním cílem je ověřit hypotézu podmíněného prokletí zdrojů, která předpokládá, že kvalita institucí moderuje vliv přírodního bohatství na prosperitu. S využitím metody System GMM byly potvrzeny fundamentální faktory neoklasického modelu: statisticky významný pozitivní vliv investic do fyzického kapitálu a negativní dopad růstu populace. Práce rovněž replikuje specifický vztah u lidského kapitálu v krátkodobých panelech. Hypotéza prokletí zdrojů však potvrzena nebyla, neboť interakce mezi kvalitou institucí a rentou z přírodních zdrojů se neukázala jako signifikantní. Výsledky tak naznačují, že pro konvergenci postkomunistických zemí je klíčová především akumulace kapitálu, nikoliv variabilita v kvalitě institucí.