Problémy vyhledávání informací v prostředí Internetu s využitím nástrojů umělé inteligence - Shybko, Darya; Sklenák, Vilém, 1963-; Chudán, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vyhledávání informací v digitálním prostředí a vlivem, který na tento proces má rozvoj umělé inteligence. Cílem práce bylo porovnat klasické vyhledávače (Google, Bing, Seznam.cz) s novějšími AI nástroji (ChatGPT a Perplexity AI) a zjistit, jak se liší z hlediska rychlosti, přesnosti, kvality odpovědí a uživatelské spokojenosti. Praktická část byla rozdělena na dotazníkové šetření a experimentální testování. Dotazník mezi studenty ve věku 20–25 let ukázal, že většina respondentů vyhledává informace několikrát denně, přičemž 72 % používá nejčastěji Google a 28 % využívá nástroje s umělou inteligencí. Experiment potvrdil, že Google dosahuje nejrychlejších a nejpřesnějších výsledků, zatímco AI nástroje poskytují srozumitelnější a ucelenější odpovědi, i když s občasnými nepřesnostmi. Výsledky ukazují, že klasické vyhledávače a AI systémy se navzájem doplňují – první z nich zajišťují přesnost a důvěryhodnost, zatímco druhé nabízejí přehlednost a kontext. Práce tak přispívá k hlubšímu porozumění proměnám informačního chování uživatelů a naznačuje možné směry vývoje vyhledávání v éře umělé inteligence.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses