AI-supported portfolio management : Optimalizace rozhodovacích procesů v IT řízení - Grey, David; Pour, Jan; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se zaměřovala na identifikaci problémů IT managementu v řízení IT projektového portfolia v Škoda Auto a.s. a návrh pilotního řešení s AI pro podporu a zrychlení rozhodování. Management IT měl nedostatek konsolidovaného přehledu stavu IT projektů, což vedlo ke zpožděným rozhodnutím a reaktivnímu řízení rizik. Bylo navrhnuto a implementováno proof-of-concept řešení integrující data z JIRA, Confluence, SharePointu, LeanIX a SAP s využitím Databricks ETL a Microsoft Copilot agenta pro generování souhrnů pro management. Pilotní vyhodnocení na reprezentativním vzorku IT projektů identifikoval podstatný podíl portfolia s projevy anomálního chování a zjistilo, že značná část iniciativ čelí riziku týkajícímu se dodržení termínů. Navržené řešení prokázalo potenciál v oblasti snížení času věnovaného podpůrným činnostem a urychlení detekce možných problémů. Byla však identifikována i technická omezení Microsoft Copilot a kritické závislosti na kvalitě dat. Práce slouží jako proof-of-concept a poskytuje podklady pro rozhodnutí o plném nasazení. Tato práce pracovala s anonymizovanými daty.
Vedoucí práce: Jan Pour
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet