Vývoj a deployment high-availability a automatizačních informačních systémů se zaměřením na telekomunikace - Merhaut, Andreas (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat specifika vývoje, architektury a nasazování high‑availability (HA) a automatizačních informačních systémů v telekomunikačním prostředí a navrhnout vhodný architektonický a deployment model využívající moderní cloud‑native technologie. Součástí cíle je validace návrhu. Práce vychází z kombinace literární rešerše a expertních konzultací se společností DataLite, spol. s r. o., která dlouhodobě působí v oblasti automatizačních systémů pro Telco. Na základě definované výzkumné otázky „Jaké architektonické a deployment přístupy jsou nejvhodnější pro vývoj a provoz high‑availability a automatizačních informačních systémů v kontextu moderních cloud‑native technologií?“ jsou formulovány tři hypotézy týkající se vhodnosti mikroservisní architektury, automatizovaného CI/CD pipeline pro nasazení Docker kontejnerů do Kubernetes a využití nástrojů Prometheus a Grafana pro monitoring. Teoretická část práce popisuje specifika prostředí Telco, koncept vysoké dostupnosti a architektonické principy moderních cloud‑native systémů. Praktická část na modelovém operátorovi Alfa navrhuje referenční architekturu automatizačního systému, deployment model a koncepci monitoringu, logování a alertingu. Výsledkem práce je kvalitativní posouzení vhodnosti navržené architektury z pohledu požadavků na dostupnost, škálovatelnost, bezpečnost, regulatorní shodu (NIS2) a provozní efektivitu. V závěru jsou diskutovány přínosy a omezení navrženého řešení a naznačeny možnosti dalšího rozvoje.