Politika vědou a uměním - Kallab, Jaroslav, 1879-1942 (Praha : nákladem Kruhu "Politeia", 1926)
Publikace se zabývá povahou politiky jako disciplíny, která stojí na pomezí vědy a umění. Autor rozvíjí myšlenku, že politické rozhodování nelze redukovat pouze na racionální analýzu, ale vyžaduje také tvůrčí schopnosti a intuici. Kniha reflektuje dobové intelektuální proudy a snaží se propojit teoretické základy politologie s praktickými aspekty politické činnosti.
Keywords: politika; filozofické pojetí; studie; politics; philosophical approach; studies