Hodnotové investování do akcií leteckých výrobců - Koláček, Kamil; Sabolovič, Mojmír, 1978-; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou hodnotového investování na příkladu vyu-žití na konkrétním segmentu, a to leteckých výrobců obchodovaných na amerických akciových burzách. Cílem práce bylo empiricky ověřit existenci a vývoj hodnotového efektu v tomto segmentu při aplikaci modelu High minus low (HML) a High minus low – technology (HML-T). Přínosem práce je aplikace HML modelu a jeho upravené verze na dosud netestovaný segment. V rámci práce tedy došlo k vytřídění firem s klasifikací hlavní činnosti (NAICS) s kódem 3364 (Aerospace parts and products manufacturing) na amerických akciových burzách aaplikace HML a HML-T modelu. Empirická analýza prokázala nízký hodnotvorný efekt portfolia. Ke zvýšení hodnotové prémie nedošlo ani po očištění o technologický faktor. Důvody jsou vyšší kapitálová náročnost hlavních leteckých výrobců, kteří určují trh, tvoří většinu tržní kapitalizace. Dalším faktorem nižší hodnototvornosti jsou dlouhodobé obranné kontrakty, velké investice do R&D a konglomerátní charakter těchto společností.
Vedoucí práce: Mojmír Sabolovič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses