Vymáhání pohledávek spotřebních daní u Celní správy České republiky v kontextu německé praxe - Nebovidská, Alena (2025)
Cílem diplomové práce je vyhodnotit míru úspěšnosti vymáhání pohledávek ze spotřebních daní u Celní správy České republiky, dále identifikovat klíčová implementační selhání a na základě komparace s německou praxí navrhnout vhodné řešení. Základní kvalitativní výzkum, tedy rozhovory s pracovníky Celní správy České republiky, odhalil, že nízkou návratnost způsobují organizační bariéry, zejména nízká datová spolehlivost a metodické upřednostňování administrativně jednodušších, ale neúčinných exekučních nástrojů. Práce porovnává českou praxi s německým modelem, který se vyznačuje vysoce centralizovanou správou a pokročilou datovou integrací. Případová studie na základě křížové analýzy navrhuje konkrétní doporučení pro zvýšení datové spolehlivosti, dále revizi metodiky, konkrétně u výběru exekučních nástrojů) a rozšíření exekučních pravomocí. Hlavním přínosem je poskytnutí zahraniční praxí ověřený benchmark a návrhy, které by měly vést k okamžitému zkrácení exekučního cyklu a zvýšení ekonomické návratnosti Celní správy České republiky.