Generace Z a její vidina budoucnosti na pracovním trhu - Holubová, Michaela; Šimůnková, Klára; Míková, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zabývá vnímáním budoucnosti u generace Z a po-rovnává dvě její podskupiny – studující a pracující mladé lidi. Cílem je identifikovat hodnoty, životní priority a očekávání, které formují jejich osobní a profesní rozhodování. Teoretická část analyzuje charakteristiky generace Z, vliv digitalizace, pandemie Covid-19 a proměny pracovních i vzdělávacích trendů. Empirická část využívá kvalitativní metody – fokusní skupiny a řízené rozhovory – k hlubšímu porozumění heterogenitě generace. Výsledky ukazují rozdíly i shody mezi studujícími a pracujícími v očekáváních, přístupu k práci, flexibilitě a smysluplnosti profesní dráhy. Studie poskytuje praktické doporučení pro pedagogickou praxi, nábor a HR strategie, podporující adaptaci a dlouhodobou spokojenost generace Z.
Vedoucí práce: Klára Šimůnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses