Vliv vybraných faktorů pracovního prostředí na fenomén "quiet quitting" - Andreiev, Maksym; Hiršová, Miloslava, 1950-; Šimáček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem práce je analyzovat vztah mezi pracovní spokojeností, pracovní zátěží, pracovní angažovaností a mírou quiet quitting ve vybrané organizaci. Výzkum proběhl formou dotazníkového šetření (N = 52). Pomocí popisné statistiky, korelací a regresního modelu bylo zjištěno, že quiet quitting významně negativně souvisí s pracovní spokojeností a angažovaností, zatímco pracovní zátěž se jako prediktor neprokázala. Výsledky potvrzují roli pozitivních pracovních zdrojů při prevenci psychologického distancování a nabízejí doporučení pro praxi.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses