Principy lean managementu v oblasti udržitelnosti a provázání s cirkulární ekonomikou - Knapová, Ivana (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na propojení principů Lean managementu s konceptem udržitelnosti a cirkulární ekonomiky v podnikovém prostředí, přičemž poukazuje na jejich vzájemnou synergii. Cílem práce je identifikace způsobu využití nástrojů lean managementu podporující efektivní odpadové hospodářství a cirkulární ekonomiku ve vybrané společnosti. Práce vychází z teoretického rámce Lean managementu a udržitelnosti a analyzuje jejich styčné i potenciálně konfliktní oblasti. Teoretická část je založena na literární rešerši, aplikovaná část se zaměřuje na analýzu procesů v oblasti odpadového hospodářství a řízení zásob. Pro analýzu a návrh zlepšení jsou využity nástroje DMAIC, PDCA a Kaizen. Výstupem práce jsou návrhy opatření směřující ke zvýšení efektivity procesů a současně ke snížení environmentální zátěže ve vybrané organizaci.