Obehová (cirkulárna) ekonomika : príležitosti a výzvy. - Svrčková, Alexandra (2025)
Diplomová práca sa zameriava na implementáciu povinného triedeného zberu textilného odpadu v obciach Trenčianskeho kraja po legislatívnych zmenách od 1. januára 2025. Cieľom bolo zhodnotiť pripravenosť obcí, identifikovať hlavné prekážky a preskúmať záujem obyvateľov o triedenie textilu. Výskum prebiehal formou dotazníkového šetrenia. Výsledkom je, že väčšina obcí zaviedla zber včas a najzásadnejšou prekážkou boli finančné obmedzenia a nedostatočná metodická podpora zo strany štátu. Záujem obyvateľov o triedenie bol prevažne pozitívny. Výsledky zdôrazňujú nutnosť zlepšiť financovanie, metodickú podporu a spoluprácu pri triedenom zbere textilu.