Trendy cestovního ruchu z pohledu generace Z - Chachukha, Tsimafei (2025)
Bakalářská práce se zabývá tématem cestovního ruchu z pohledu mladé generace Z, která se postupně stává významným segmentem turistického trhu. Předmětem zkoumání jsou aktuální trendy v cestovním ruchu, jejich vliv na chování mladých cestovatelů a připravenost vybrané destinace – Praha – reagovat na specifické preference této skupiny. Cílem práce je vymezit soudobé trendy cestovního ruchu a analyzovat specifické postoje a názory mladých cestovatelů z generace Z a v tomto kontextu interpretovat jejich vliv na chování této skupiny jako účastníků cestovního ruchu. Sekundárně práce hodnotí připravenost vybrané destinace cestovního ruchu na tento typ cestovatelů, tj. její schopnost reagovat na identifikované trendy optikou generace Z, a navrhuje opatření pro zlepšení stavu. Teoretická část se věnuje vývoji cestovního ruchu, charakteristice generace Z a jejich vztahu k turismu. Praktická část vychází z polostrukturovaných rozhovorů s mladými cestovateli i zaměstnanci hotelového provozu. Výsledky výzkumu přinášejí vhled do cestovatelských preferencí mladé generace a poukazují na možnosti, jak může Praha lépe oslovit tuto cílovou skupinu bez nutnosti zásadního rozšiřování nabídky.