Použitelnost webového portálu Ministerstva vnitra - Mára, Jonáš (2025)
Tato práce hodnotí stav a navrhuje zlepšení použitelnosti webu Ministerstva vnitra ČR jako jednoho z hlavních portálu českého eGovernmentu. Pro komplexní analýzu byla využita metodologie kombinující expertní heuristickou evaluaci s uživatelským testováním ve formě pětisekundového testu a testu prvního kliknutí na vzorku 13 re-spondentů. Výsledky odhalily zásadní rozpor mezi vnímáním portálu a jeho reálnou funkčností. Zatímco pětisekundový test potvrdil, že uživatelé portál správně identifi-kují jako oficiální zdroj, test prvního kliknutí prokázal selhání v informační architektu-ře. Klíčový uživatelský scénář, „nahlášení změny trvalého pobytu“, zaznamenal míru úspěšnosti pouhých 7,7 %. Analýza dále identifikovala fragmentované a nefunkční nástroje vyhledávání a nejednoznačnou vizuální navigaci vedoucí k dezorientaci uživa-telů. V závěru jsou formulována konkrétní doporučení, jejichž jádrem je restrukturali-zace portálu podle životních situací občanů namísto organizační struktury úřadu, což by vedlo ke zvýšení efektivity digitální služby a snížení administrativní zátěže pracovníků úřadu.