Lobby zemědělských firem v České republice - Matoušek, Tadeáš (2025)
Tato diplomová práce zkoumá lobbing v českém zemědělství jako jeden z mechanismů uplatňování vyjednávací síly v prostředí silně regulovaného odvětví a víceúrovňové agrární politiky. Cílem práce je objasnit, jak aktéři z malých, středních a velkých zemědělských podniků vnímají a artikulují svou vyjednávací sílu ve vztahu k národním a evropským rozhodovacím procesům, jak se liší jejich zájmy, používané kanály a tematické zaměření lobbingu a jakou roli v tomto procesu plní profesní organizace. Empirická část vychází z osmi polostrukturovaných hloubkových rozhovorů se zástupci podniků napříč velikostními kategoriemi, profesních organizací a veřejné správy. Zjištění jsou doplněna obsahovou analýzou dokumentů a ilustrována případovou analýzou redistributivní platby a regulace nekalých obchodních praktik. Výsledky naznačují, že malé podniky čelí výrazným kapacitním i přístupovým bariérám a jejich prosazování zájmů má spíše lokální a ad hoc charakter, často zprostředkovaný profesními organizacemi. Velké podniky naopak častěji využívají profesionalizované zdroje, kombinují přímé institucionální kontakty s argumentací opřenou o data a působí zároveň na národní i evropské úrovni. Profesní organizace se jeví jako klíčový zprostředkovatel a současně aréna agregace a kompromisu, přičemž jejich kapacitu a reprezentativnost limituje heterogenita členských zájmů.