Doprovodné programy a jejich vliv na atraktivitu kongresových akcí v Praze - Liscová, Pavlína; Lukášová, Renata; Scholz, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá vlivem doprovodných programů na atraktivitu kongresových akcí konaných v Praze. Cílem práce je zjistit, jak doprovodné programy ovlivňují vnímání atraktivity těchto eventů z pohledu vybraných stakeholderů, zejména organizátorů (PCO společností), zadavatelů, účastníků a samotné destinace. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy meetings industry, doprovodných programů, stakeholderů, atraktivity a dopadu. Praktická část využívá kvalitativní výzkum založený na polostrukturovaných rozhovorech a obsahové analýze, jejichž cílem je identifikovat pozitivní dopady doprovodných programů a pozitivní i negativní ekonomické dopady doprovodných programů. Výsledky ukazují, že doprovodné programy významně přispívají ke spokojenosti účastníků, podporují opakovanou účast, zlepšují mediální obraz a generují socio-kulturní i ekonomické přínosy pro destinaci. Hypotéza, že doprovodné programy mají částečný, avšak relevantní vliv na atraktivitu kongresových akcí, byla potvrzena. Práce zároveň upozorňuje na nedostatek odborné literatury v této oblasti a nabízí doporučení pro další výzkum.
Vedoucí práce: Renata Lukášová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses