Analýza hypotečních produktů bank v ČR - Klose, Jana (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou hypotečních úvěrů v České republice se zaměřením na vliv vybraných makroekonomických faktorů na vývoj hypotečního trhu. Cílem práce je analyzovat vztah mezi makroekonomickým vývojem, měnovou politikou a objemem nově poskytnutých hypotečních úvěrů a zároveň porovnat nabídku hypotečních produktů vybraných bank působících na českém trhu. Praktická část práce zkoumá vývoj hypotečního trhu v letech 2014 až 2025 a hodnotí vztah mezi makroekonomickými proměnnými, úrokovými sazbami a objemem nově poskytnutých hypoték. Součástí práce je analýza indexových ukazatelů dokreslujících vývoj cen nemovitostí a úvěrových podmínek a regresní analýza, jejímž cílem je identifikovat klíčové faktory ovlivňující dostupnost hypotečního financování a chování domácností. Výsledky analýzy potvrzují významný vliv úrokových sazeb, inflace a hospodářského vývoje na hypoteční aktivitu domácností. Vztah mezi inflací a objemem nově poskytnutých hypotečních úvěrů vykazuje převážně inverzní charakter. Práce přispívá k lepšímu porozumění fungování hypotečního trhu v České republice a může tak sloužit jako podklad pro odbornou i praktickou diskusi.