Vliv motivace na angažovanost dobrovolníků ve sportu - Najmonová, Dina (2025)
Cílem práce bylo analyzovat motivaci dobrovolníků ve sportovním prostředí a zjistit dimenze ovlivňující jejich angažovanost. Výzkum proběhl na vzorku 288 dobrovolníků a byl založen na dotazníku zaměřeném na motivaci a pracovní angažovanost. Data byla analyzována vícenásobnou regresní analýzou. Výsledky ukázaly, že vnitřní motivace, zahrnující osobní rozvoj, zapojení do komunity a emocionální vazbu ke sportovní činnosti, je klíčová pro vitalitu, ponoření a oddanost dobrovolníků, zatímco vnější motivy mají omezený dlouhodobý efekt. Na základě zjištění byla poskytnuta praktická doporučení pro organizátory sportovních akcí, zaměřená na podporu dlouhodobé angažovanosti dobrovolníků.