Vliv umělé inteligence na silniční a železniční dopravu - Ergasheva, Fatima (2025)
Cílem této diplomové práce je analyzovat vliv umělé inteligence na silniční a železniční dopravu a zhodnotit její přínosy, omezení a možnosti dalšího rozvoje v dopravním systému. Práce se zaměřuje na srovnání role umělé inteligence v jednotlivých druzích dopravy a na identifikaci klíčových oblastí jejího využití, zejména v oblasti bezpečnosti, provozní efektivity, ekonomiky a environmentální udržitelnosti. Teoretická část práce poskytuje přehled základních pojmů, technologických principů a současných trendů využití umělé inteligence v dopravě, včetně identifikace hlavních výzev a bariér její implementace. V metodologické části jsou popsány použité analytické postupy a výzkumný přístup. Praktická část se zaměřuje na komparativní analýzu využití umělé inteligence v silniční a železniční dopravě, včetně SWOT analýzy a hodnocení rozdílů v přístupu k implementaci těchto technologií. Na základě zjištěných poznatků jsou formulovány závěry a doporučení pro další rozvoj využití umělé inteligence v dopravním sektoru, se zaměřením na podmínky České republiky.