Vliv rodičovství na ženy na pracovním trhu v České republice - Lozinská, Irena; Šmíd, David; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá tím, jak rodičovství dopadá na pracovní kariéry žen a jak k této životní situaci žen přistupují firmy. Cílem práce je analyzovat, jak rodičovství ovlivňuje zaměstnatelnost, průběh pracovní kariéry a ohodnocení žen na pracovním trhu v ČR. První část práce představuje teoretická vysvětlení problému, právní rámec mateřské a rodičovské dovolené a spojené finanční podpory, právní úpravy týkající se rodičů na pracovním trhu a zaměstnavatelů a teoretické koncepty slaďování rodinného a pracovního života. Praktická část zahrnuje vlastní výzkum prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Výzkum ukazuje, že respondentky i zástupci firem vnímají významné obtíže spojené s rodičovstvím v oblasti organizace práce, kariérního postupu a systémů odměňování. Z odpovědí vyplývá, že návrat žen na pracovní trh po rodičovství je zatížen strukturálními bariérami, které jsou respondenty spojovány zejména s nedostatečnou flexibilitou pracovněprávních vztahů a omezenou dostupností rané péče o děti. Institucionální rámec je ze strany respondentů hodnocen jako nedostatečně podpůrný a nemotivující ke změně chování na úrovni jednotlivců ani organizací.
Vedoucí práce: David Šmíd
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses