Faktory a bariéry rozvoje sociálního podnikání na území hl. města Prahy - Vyvlečková, Tereza; Kouřilová, Jana, 1960-; Pělucha, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce zkoumá faktory a bariéry ovlivňující rozvoj sociálního podnikání na území hlavního města Prahy a hodnotí míru naplňování rozpoznávacích indikátorů sociálního podniku dle metodiky Ministerstva práce a sociálních věcí. Praktická část vychází z deseti řízených rozhovorů se sociálními podniky a zahrnuje také ověření aktuálnosti Adresáře sociálních podniků, ve kterém jsou identifikovány dílčí nesrovnalosti. Získaná kvalitativní data jsou dále porovnána s výsledky dotazníkových šetření Ministerstva práce a sociálních věcí z let 2019 a 2022, což umožňuje identifikovat jejich vzájemné shody i odlišnosti. Výzkum ukazuje, že zkoumané podniky naplňují rozpoznávací indikátory ve vysoké míře, zejména v oblasti sociálního a místního prospěchu. Nejvýraznější bariéry představují ekonomické a administrativní překážky, nízká předvídatelnost financování a složitost procesů spojených s čerpáním veřejné podpory. Nově přijatá legislativa zaměřená na oblast sociálního podnikání má v současné době pouze omezený praktický dopad. Práce přináší konkrétní poznatky o fungování sociálních podniků na území hlavního města Prahy a zdůrazňuje potřebu stabilnějších, předvídatelnějších a srozumitelnějších podpůrných mechanismů pro rozvoj tohoto sektoru.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses