Přechod bývalých profesionálních sportovců na pracovní trh - Šroubková, Kristina (2025)
Cílem této bakalářské práce je zmapovat faktory, které ovlivňují přechod profesionálních sportovců do pracovního života během jejich sportovní kariéry anebo po jejím ukončení. Záměrem je také popsat dostupné formy podpory, které mohou sportovcům při této změně pomoci a zlepšit jejich pracovní uplatnění. Data jsem získala prostřednictvím kvalitativních polostrukturovaných rozhovorů s bývalými profesionálními sportovci z České republiky, jejichž odpovědi jsem analyzovala pomocí tematické analýzy. Zjištění naznačují, že hladší přechod do pracovního života souvisí s plánovaným a dobrovolným ukončením kariéry, duální kariérou sportovce, rozvojem širší identity jedince a poskytnutou podporou. Rizikové jsou naopak neplánované a nedobrovolné odchody, úzká atletická identita a nedostatek osobního rozvoje mimo sport. Ukázalo se, že dostupná forma podpory pro sportovce, která může sportovcům při této změně pomoci a zlepšit jejich pracovní uplatnění, je Český olympijský výbor a jeho program „duální kariéra“, případně Athlete365 Career+ od mezinárodního olympijského výboru a částečně i podpora od resortních sportovních center.