Alternativní indikátory rozvoje - Lysenko, Daryna; Ligocká, Marie; Nečadová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá problematikou alternativních indikátorů rozvoje a jejich využitím při hodnocení socioekonomického pokroku zemí Visegrádské skupiny. Tradiční měření rozvoje prostřednictvím hrubého domácího produktu je v současné době stále častěji kritizováno pro svou omezenou schopnost zachytit širší aspekty lidského blahobytu. Cílem práce je proto komparace vybraných alternativních indexů rozvoje, konkrétně indexu lidského rozvoje (HDI), indexu genderové nerovnosti (GII), indexu vícerozměrné chudoby (MPI) a indexu hrubého národního štěstí (GNH), ve státech Visegrádské skupiny – České republice, Polsku, Slovensku a Maďarsku. Praktická část práce je zaměřena na komparativní analýzu vývoje těchto ukazatelů v jednotlivých zemích regionu. Pro analýzu byla využita sekundární data z národních statistických úřadů a mezinárodních databází v období let 2004–2022. Metodicky práce vychází z deskriptivní a korelační analýzy, které umožňují identifikovat rozdíly v úrovni a dynamice rozvoje i vzájemné vztahy mezi jednotlivými indikátory. Výsledky práce ukazují, že alternativní indikátory poskytují komplexnější pohled na rozvoj než tradiční ekonomické ukazatele a představují vhodný nástroj pro hodnocení udržitelného a inkluzivního rozvoje zemí Visegrádské skupiny.
Vedoucí práce: Marie Ligocká
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses