Návrh aplikace pro posílení duševního zdraví zaměstnanců - Klosová, Matylda (2025)
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou duševního zdraví zaměstnanců v kontextu moderního pracovního prostředí, které je charakterizováno vysokou kognitivní zátěží a rizikem syndromu vyhoření. Cílem práce je na základě výsledků výzkumných metod navrhnout funkční prototyp mobilní aplikace založený na podložených zdrojích. Metodologický rámec vychází z modelu Double Diamond, přičemž klíčovou fází bylo zkoumání potřeb cílové skupiny mladých dospělých (20–35 let). Pro zodpovězení výzkumných otázek byly využity polostrukturované rozhovory s 15 respondenty, analýza literatury (KBT, Mindfulness) a uživatelské testování prototypu. Zjištěné uživatelské preference vedly k zaměření se na praktickou a rychlou podporu stresu (např. SOS sekce), nástroje pro sebereflexi (deník vděčnosti, sledování nálady) a personalizaci doporučení. Práce tak přináší digitální prototyp, který reaguje na poptávku po moderní a dostupné podpoře duševního zdraví na pracovišti.