Mezigenerační rozdíly ve faktorech ovlivňujících pracovní spokojenost - Klukanová, Kateřina (2025)
Bakalářská práce zkoumá mezigenerační rozdíly ve vnímání faktorů ovlivňujících pracovní spokojenost mezi generacemi Baby Boomers, X, Y a Z. Teoretickým východiskem je Herzbergova dvoufaktorová teorie pracovní spokojenosti, která rozlišuje motivační a hygienické faktory. Praktická část vychází z dotazníkového šetření provedeného mezi zaměstnanci organizace X a analyzuje rozdíly v hodnocení jednotlivých faktorů napříč generacemi. Výsledky ukazují, že starší generace přikládají větší význam jistotě zaměstnání a finančnímu ohodnocení, zatímco mladší generace kladou důraz na rovnováhu mezi pracovním a osobním životem a možnosti profesního rozvoje.