Mezigenerační rozdíly ve faktorech ovlivňujících pracovní spokojenost - Klukanová, Kateřina; Hiršová, Miloslava, 1950-; Lejčková, Aneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Bakalářská práce zkoumá mezigenerační rozdíly ve vnímání faktorů ovlivňujících pracovní spokojenost mezi generacemi Baby Boomers, X, Y a Z. Teoretickým východiskem je Herzbergova dvoufaktorová teorie pracovní spokojenosti, která rozlišuje motivační a hygienické faktory. Praktická část vychází z dotazníkového šetření provedeného mezi zaměstnanci organizace X a analyzuje rozdíly v hodnocení jednotlivých faktorů napříč generacemi. Výsledky ukazují, že starší generace přikládají větší význam jistotě zaměstnání a finančnímu ohodnocení, zatímco mladší generace kladou důraz na rovnováhu mezi pracovním a osobním životem a možnosti profesního rozvoje.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses